Logo_inspectie_jeugdzorg

In het eerste kwartaal van 2014 heeft de Inspectie Jeugdzorg onderzoek gedaan naar de screening, matching en veiligheidsborging bij de opvang voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) in de opvang- en woongezinnen van Nidos. De inspectie constateert dat Nidos zorgvuldig te werk gaat, maar dat er verbeteringen nodig zijn in bijvoorbeeld het vastleggen van adviezen, handelingen en besluiten.

De inspectie heeft haar onderzoek uitgevoerd in het kader van haar meerjarig programma ‘toezicht alleenstaande minderjarige vreemdelingen’. Dit is het derde onderzoek; al eerder werden de opvangvoorzieningen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) onderzocht. Voor het onderzoek werd gesproken met medewerkers van Nidos, zowel op het hoofdkantoor als bij de zeven regiovestigingen. Ook werden dossiers onderzocht en werd gesproken met enkele kinderen uit opvanggezinnen en met enkele opvangouders.

Sterke punten van Nidos zijn onder meer de zorgvuldige methodiek en de goede opleiding van medewerkers voor het uitvoeren van de screening van de gezinnen; de zorgvuldige kennismakings- en wenperiode bij de voorbereiding van de plaatsing van kinderen in gezinnen; de mening van het kind wordt actief bevraagd en meegewogen; het regelmatig en frequent contact met gezinnen en de kinderen afzonderlijk; het toezien op een aanbod van passend onderwijs en het onmiddellijk handelen bij signalen van onveiligheid.

De inspectie constateert dat Nidos zorgvuldig te werk gaat bij de uitvoering van haar taken. Tegelijkertijd signaleert de inspectie een aantal verbeterpunten, waaronder met name het systematisch en consequent onderbouwen en vastleggen van adviezen, besluiten en handelingen. Dit laatste is van groot belang voor zowel de continuïteit van de zorg (bijvoorbeeld bij overdracht van dossiers) als voor de verantwoording van de geboden zorg. De inspectie verwacht dat Nidos deze verbeterpunten vertaalt naar concrete maatregelen en de inspectie hierover bericht vóór 1 november 2014.

© Nationale Zorggids