Logo_amsterdam_logo_gemeente

(Novum) - Amsterdam stelt een noodfonds van 62 miljoen in voor onverwachte gevolgen van de decentralisatie van de zorg en de jeugdzorg. Ook is eenmalig zes miljoen extra beschikbaar als stadsdelen zelf meer willen besteden aan zorg of maatschappelijk werk. Dat blijkt uit de Amsterdamse begroting voor 2015 die wethouder van financiën Udo Kock (D66) woensdag presenteerde.

Een andere prioriteit van de gemeente is onderwijs. De gemeente zet 32 miljoen euro opzij om het aantal plekken op school te vergroten. Hiervan is 27,5 miljoen structureel. Bovendien investeert de gemeente twintig miljoen extra om armoede te bestrijden. Voor het indammen van illegale hotels wordt ruim vijfhonderdduizend euro vrijgemaakt. De afvalstoffenheffing gaat naar beneden.

De investeringen in onderwijs en armoedebestrijding zorgen voor een groter begrotingstekort. Kock verwacht dat de totale schuld van de stad in 2017 oploopt tot 4,7 miljard euro. "Daarna zal die schuld afnemen. Nu wordt nog geïnvesteerd in bijvoorbeeld onderwijs. Ook investeringen in de Noord/Zuid-lijn lopen nog. Daarna loopt de schuld af, ook omdat leningen worden afgelost."

De gemeente bezuinigt verder op de gemeentelijke inkoop. Dit moet in drie jaar 55 miljoen euro opleveren. Het is volgens Kock nog niet duidelijk waar dit geld vandaan komt. Parkeervergunningen worden duurder. Die gaan met maximaal 25 procent omhoog.

Ook worden de gemeentelijke subsidies onder de loep genomen. Op een totaalbedrag van driehonderd miljoen euro moet dit dertig miljoen euro opleveren. Aan kunst- en cultuursubsidies wordt niet getornd, aldus Kock.

Amsterdam werkt met een begroting van 6,6 miljard euro. Het is de eerste begroting sinds 1990 waarin sprake is van één begroting voor de hele stad. De zeven stadsdelen krijgen een budget. Zij werken niet meer met een eigen begroting.