Normal_gym

Het komt steeds vaker voor dat er in middelbare scholen te weinig plaats is voor gymlessen. Daarnaast blijkt de gymles er op veel scholen bij in te schieten door geldgebrek. Dat meldt de NOS.

Het een en ander blijkt uit een enquête van het Mulier Instituut onder gymleraren en schoolleiders. Van de ondervraagde scholen blijkt 45 procent te kampen met een tekort aan gymzalen of sportvelden. Bijna een vijfde van de scholen slaagt er niet in om voldoende lessen te verzorgen in een gymzaal. Ongeveer eenzelfde deel heeft onvoldoende beschikking over een buitenaccommodatie, zoals een sportveld. In totaal heeft een op de tien middelbare scholen te weinig binnen- en buitenaccommodaties.

Volgens het Mulier Instituut krijgen leerlingen van middelbare scholen over het algemeen genoeg uren gymles. Sinds 2005 is het minimum voor een verplicht aantal uren lichamelijke opvoeding voor scholen afgeschaft, maar er bestaat nog wel een richtlijn voor de gewenste tijd die aan gym wordt besteed. Met uitzondering van het VMBO blijken de meeste scholen zich redelijk aan die richtlijn te houden, aldus het Mulier Instituut.

© Nationale Zorggids