Normal_jeugdzorg_jongeren_jonge_mensen

Over ruim drie maanden zal de transitie van de jeugdzorg naar gemeenten rond moeten zijn. De lokale organisatie van de jeugdzorg blijkt inmiddels aardig te lukken. Desondanks bestaan er bij landelijke instellingen, waar jongeren met de ernstigste gedragsproblemen worden opgevangen, grote zorgen over de financiering. Dat meldt Trouw.

De krant geeft het woord aan directeur Erwin Duits van jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep (DHG). In DGH worden zo'n 300 jongeren behandeld, die gemiddeld 6,5 jaar hulpverlening achter de rug hebben. Voor veel van deze jongeren, die in meerdere pleeggezinnen en zorginstellingen hebben gewoond, geldt DHG als laatste halte. Duits is kritisch over de voortgang van de overheveling: 'Van iedereen aan de onderhandelingstafel hoor ik: waar zijn we in godsnaam mee bezig?' Duits stelt dat de onderhandelingen met de regio's nog maar net gestart zijn, wat met nog drieënhalve maand te gaan voor veel onzekerheid zorgt. 'Bij die inkoopgesprekken gaat het vooral over geld, nauwelijks over kwaliteit. Maar die transitie moest toch vooral tot verbetering leiden?', vraagt Duits zich af. Ook de Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd (TSJ) concludeert in haar laatste rapport dat de laatste fase van de overheveling te laat is ingezet.

Met name over het budget van de specialistische jeugdzorg bestaat nog veel onzekerheid, omdat de tarieven in de aanbestedingen zo'n twintig procent onder het huidige tarief liggen. Duits: '20 procent minder betekent dat we dus meer dan vijftig jongeren naar huis zouden moeten sturen. Vanzelfsprekend gaan wij ons uiterste best doen om alle zorg voor alle jongeren ook in 2015 door te zetten en de financiering rond te krijgen. Dat is onze plicht jegens deze jongeren én de samenleving. Want anders vrees ik voor excessen. Deze jongeren kunnen de maatschappij ontwrichten. Dat hebben ze vaak al laten zien voordat ze hier kwamen, met grensoverschrijdend seksueel gedrag, of agressie. Ze zitten hier niet voor niets.'

Woensdag wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over de transitie van de jeugdzorg. Staatssecretaris Van Rijn heeft inmiddels hulp toegezegd aan gemeenten die nog niet klaar zijn voor hun nieuwe taken.

© Nationale Zorggids