Logo_logo_nvvp_kleurjpgjpg

Negen partijen in de geestelijke gezondheidszorg voor jeugd luiden de noodklok over de moeizame transitie in de specialistische jeugdzorg. Met een landelijke advertentiecampagne vragen zij de politiek en gemeenten om een garantie dat kwetsbare kinderen en hun ouders in Nederland de zorg krijgen die zij nodig hebben. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP).

Meer dan 300.000 kinderen met een psychische aandoening, een handicap of met opvoed- en opgroeiproblemen worden vanaf 1 januari 2015 voor zorg afhankelijk van de gemeente waarin ze wonen. Gaandeweg wordt duidelijk dat de voorbereidingen voor de nieuwe Jeugdwet niet overal even voorspoedig verlopen. Zelfs gemeenten geven aan onvoldoende voorbereid te zijn op het overnemen van de specialistische zorg voor kinderen.

Marjan Ter Avest, directeur Landelijk Platform GGz: 'Veel ouders weten nog altijd niet welke zorg hun kind vanaf 2015 gaat krijgen en van wie. Kan het kind zijn eigen behandelaar behouden? Ook is er een probleem rondom de privacy. Het is nog onduidelijk of en hoe gemeenten de medische gegevens van deze kinderen gaan waarborgen'. Ook de zorgaanbieders ervaren grote problemen bij het opnieuw inrichten van zorg, nu de gemeenten moeten bepalen wie zorg mag leveren, hoe die zorg eruit ziet, tegen welke prijs en of deze zorg van voldoende kwaliteit is. Daarover maken zij afspraken met zorgaanbieders. 'Helaas zijn er veel signalen dat deze processen slecht vorderen of zelfs spaak lopen. Zorgaanbieders zijn dan compleet onwetend over hoeveel zorg en welke zorg zij per 2015 gaan leveren. Dat heeft dramatische gevolgen voor de continuïteit van kwalitatief goede patiëntenzorg, en eveneens voor fatsoenlijk personeelsbeleid', zegt kinderpsychiater Bertine Lahuis van het NVvP.

De advertentiecampagne wordt gesteund door het LPGGz, de NVvP, GGZ Nederland, het Instituut van Psychologen, de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie, de Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen, de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten, de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen en de Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie.

© Nationale Zorggids