Normal_kind_spelen_vies_klei_verf

(Novum) - Het kabinet maakt vooralsnog niet bekend welke gemeenten niet op schema liggen bij de decentralisatie van de jeugdzorg. Dat heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) woensdag gezegd in de Tweede Kamer. De bewindsman treedt hierover eerst in overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Met de gemeenten is afgesproken dat deze gegevens niet openbaar worden gemaakt, zei Van Rijn. "Ik wil er wel naar kijken, maar niet zonder dat ik daar met de VNG afspraken over heb kunnen maken."

Coalitiepartij PvdA wil dat het kabinet bekendmaakt wie de voor- en achterlopers zijn. De lokale democratie kan zo zijn werk doen, betoogde PvdA-Kamerlid Loes Ypma. "Zo kunnen wethouders die verantwoordelijk zijn aan hun jasje worden getrokken."

Het Kamerlid zei het onbegrijpelijk te vinden dat er gemeenten zijn die ondanks alle ondersteuning nog steeds een achterstand hebben. De gemeenten zijn vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Driekwart van de gemeenten heeft echter nog steeds geen contracten gesloten met jeugdzorginstellingen.