Normal_brandbrief34534

Een brandbrief van alle gemeenten uit de regio Brabant Noordoost is maandag overhandigd aan Staatssecretaris Van Rijn. In deze gezamenlijke brief vragen de gemeenten dringend Van Rijns aandacht voor de zeer zorgelijke situatie in de regio Brabant Noordoost bij de inkoop van jeugdhulp voor 2015. De Staatssecretaris bezocht gisteren Uden. Dit meldt de Gemeente Oss. 

De gemeenten schrijven in de brandbrief dat er 'een gat van ruim 15 miljoen euro' is tussen de middelen die in 2013 besteed werden en de middelen die voor inkoop van zorg vanaf 2015 beschikbaar zijn. De gemeenten vinden dat: “dit leidt tot een onverantwoorde situatie. Onverantwoord voor gemeenten en zorgaanbieders vanwege grote risico’s voor kinderen en gezinnen. De wettelijk vereiste continuïteit én kwaliteit van zorg kunnen niet gegarandeerd worden en de zo gewenste innovatie van (organisatie van) zorg in en na 2015 staat onder zware druk. Aanbieders dreigen om te vallen en gemeenten lopen onaanvaardbaar financieel risico. De door u en ons beoogde zachte landing dreigt een crash te worden.”
 
Volgens de gemeenten kan de gemeente niet meer dan 10 procent korten op het budget voor jeugdhulpaanbieders. Uit onderzoek blijkt dat anders het voortbestaan van deze aanbieders ernstig bedreigd wordt. Het krappe budget vereist echter dat de gemeenten 21 procent korting rekenen. “Gelet op het in de Jeugdwet opgenomen overgangsrecht hebben alle cliënten die op 31 december van dit jaar in zorg zijn, recht op voortzetting van die zorg in 2015,” zo schrijven de gemeenten. “In de nu ontstane situatie kunnen wij dit recht op continuïteit van zorg niet waarmaken, niet voor nu en niet in de toekomst.”
 
De gemeenten vragen een financiële overbrugging voor het jaar 2015 aan Staatssecretaris Van Rijn. 
 
© Nationale Zorggids