Normal_download

13 jongens uit de Rotterdamse wijken Delfshaven en Feijenoord hebben een 4-daagse bivak met mariniers 'overleefd'. Hiervoor ontvingen ze afgelopen week op de Van Ghentkazerne in de havenstad een certificaat. De bivak is onderdeel van een project om Rotterdamse jongeren op het rechte pad te houden. Dit meldt de Rijksoverheid. 

"Ik was een beetje ontspoord", vertelt Mohamed Elhamdi (20). "Had geen goede levensstijl. Ik wilde mezelf testen, kijken of ik dit aankon." De rechtenstudent vond het niet zwaar, maar was wel onder de indruk van de mariniers. "We hebben behoorlijk wat keren in de voorligsteun gelegen (opdrukken)", lacht Elhamdi, die werd uitgeroepen tot best man van de groep.
 
Het Korps Mariniers op de Van Ghentkazerne organiseerde de bivak voor de 4e keer. Dit gebeurt samen met het Rotterdamse College Hillesluis. Deze stichting helpt jongeren uit achterstandswijken door de afstand tussen school en werk te verkleinen. Jos Litjens, manager van het college: "Sommige van deze jongens komen hun wijk amper uit. De kans op afglijden is groot. Daarom is dit zo belangrijk. Dit zijn jongens die nu goed bezig zijn. Ze gaan naar school of hebben werk. Maar ze moeten nog veel leren, bijvoorbeeld om zelf keuzes te maken en de consequenties daarvan te overzien. De mariniers hebben hen daar afgelopen week mee geholpen tijdens de bivak."
 
"We hebben ze wel aangepakt ja", vertelt sergeant der mariniers Duncan Leenders. Als 1 van de instructeurs probeerde hij de jongens te prikkelen om hun grenzen te verleggen. Of dat is gelukt? "Ik denk het wel", concludeert hij. "Ze kwamen binnen met hun telefoontjes in de hand en oordopjes in. Het duurde wel even voordat ze mooi opgelijnd stonden. Nu staan ze daar toch anders. Trotser en zelfverzekerder."
 
© Nationale Zorggids