Normal_14127800560118_1

(Novum) - De gemeenten in vier van de 42 jeugdzorgregio's zijn nog altijd onvoldoende voorbereid op de nieuwe jeugdzorgtaken die zij er vanaf volgend jaar bij krijgen. Het kabinet dreigt in te grijpen als zij hun zaken niet snel op orde krijgen. Dat heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) woensdag gezegd in de Tweede Kamer.

Gemeenten moeten de jeugdzorg vanaf volgend jaar zelf inkopen en organiseren. Hiervoor werken zij samen in zogenoemde jeugdzorgregio's. Van de 42 regio's zeggen er 38 inmiddels voor voor 1 november contracten te tekenen met de aanbieders van jeugdzorg.

Van Rijn meldde de Kamer in augustus nog dat elf regio's onvoldoende zekerheid konden bieden. "In een elftal regio's hadden wij vragen of het wel goed komt. In zeven van die elf regio's zijn de zaken voldoende op orde of komen ze op korte termijn weer op orde."

De vier betreffende regio's moeten op korte termijn duidelijk maken hoe zij de jeugdzorg gaan organiseren. Doen zij dat niet dan kan in het uiterste geval een bestuurlijke aanwijzing worden gegeven, waarbij een gemeente wordt gedwongen maatregelen te nemen.

Tot ongenoegen van de Kamer werd niet bekendgemaakt om welke gemeenten het precies gaat. Volgens een groot deel van de Kamer moeten gemeenteraden hun wethouders hierop aan kunnen spreken. Van Rijn zegde de Kamer toe binnen twee weken meer informatie te verstrekken.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) liet daarop in zijn bijdrage aan het debat over de invoering van de nieuwe Jeugdwet weten dat gemeenteraden hier wel degelijk van op de hoogte worden gesteld. Als dat allemaal niets oplevert dan wordt deze zogenoemde vooraankondiging aan de gemeenteraden publiek, zei Teeven.