Normal_enose_vumc

Een elektronische neus (of eNose) is in staat om op basis van de geur van ontlasting gezonde kinderen te onderscheiden van kinderen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Dat laten onderzoekers van VUmc als eersten zien. De uitkomsten van het onderzoek leiden er mogelijk toe dat vervelende en kostbare darmonderzoeken op termijn wellicht niet meer nodig zijn. Dat meldt het VUmc.

De laatste jaren krijgen meer kinderen last van chronische darmziekten. Het diagnosticeren van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa — ziektes van het spijsverteringskanaal — gebeurt momenteel met endoscopie. Dit is een inwendig onderzoek met een lange dunne slang met daarop een lampje en een camera. Bij kinderen gebeurt dit onder narcose.

Onderzoekers van het VUmc hebben met een zogeheten ‘eNose’ (elektronische neus) getest of die de genoemde ziektes zou kunnen herkennen aan de geur van ontlasting. Dat blijkt het geval te zijn. De onderzoekers vergeleken de geurprofielen van de samples van 55 kinderen die de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hadden met 47 poepmonsters van gezonde kinderen. Dit deden ze zowel bij het stellen van de diagnose als na enkele weken behandeling. De resultaten zijn opvallend: op basis van de geur van de ontlasting kan de elektronische neus kinderen met één van de aandoeningen betrouwbaar van gezonde kinderen onderscheiden; zowel wanneer de ziekte actief is als wanneer de ontsteking tot rust is gekomen (‘remissie’). Bovendien blijken de twee darmaandoeningen een eigen, karakteristiek geurprofiel te hebben zodat zij ook van elkaar onderscheiden kunnen worden.

Endoscopisch onderzoek is duur en belastend voor de patiënt. De nieuwe bevindingen van de onderzoekers leiden er mogelijk toe dat in de toekomst minder van dit soort onderzoeken nodig zijn. Onderzoeksleider Tim de Meij, kinderarts en maag-darm-leverarts bij VUmc, ziet nog andere mogelijkheden: 'De veranderingen in geurprofiel tussen actieve en rustige ziekte maakt deze snuffeltechniek ook een veelbelovende kandidaat voor het thuismonitoren van chronische darmziekten. Patiënten kunnen dan met een eigen eNose thuis zelf meten of er sprake is van actieve ziekte.'

© Nationale Zorggids