Normal_gezin

De samenwerkende jeugdinspecties onderzochten in vier Nederlandse gemeenten hoe de hulp aan multiprobleemgezinnen in de praktijk wordt uitgevoerd. In de gemeenten Delft, Zwolle, Maastricht en Lelystad wordt over het algemeen verantwoorde zorg en ondersteuning geboden, maar er is ruimte voor verbetering. Zo bepleiten de inspecties dat gemeenten en netwerkpartners werken volgens het principe '1 gezin 1 plan 1 regisseur', het sociale netwerk meer betrekken en vaker gebruik maken van drang en dwang.

De jeugdinspecties constateren dat er in de onderzochte gemeenten sterk wordt ingezet op een effectieve hulp aan multiprobleemgezinnen. De werkwijze verschilt echter per gemeente. Zo werken vier van de vijf aanpakken niet consequent volgens het principe 1 gezin, 1 plan, 1 regisseur. De aanpak in de gemeente Delft werkt juist wel volgens dit principe, maar zou - evenals enkele andere gemeenten - wat meer nadruk kunnen gaan leggen op de vervolgfase van de hulp: door meer aandacht te besteden aan het vergroten van de zelfredzaamheid en het sociale netwerk van het gezin, alsook het organiseren van een goede nazorg, kan de kans dat het gezin terugvalt aanzienlijk kleiner worden gemaakt.

Bij de uitvoering van de hulp zou - zoals in Maastricht - meer gebruik kunnen worden gemaakt van de mogelijkheden tot dwang en drang. Veel multiprobleemgezinnen mijden zorg of hulp en kunnen vaak wel tot medewerking worden verleid wanneer hen een betere situatie in het vooruitzicht wordt gesteld. Of wanneer medewerking ervoor zorgt dat een ernstigere maatregel voorkomen kan worden (drang). Levert dit geen resultaat op, dan kan overwogen worden om dwang in te zetten in de vorm van bijvoorbeeld een proces-verbaal van de leerplichtambtenaar, een melding bij het meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling (AMKH) of een korting op kinderbijslag en/of uitkering.

Vanaf 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van alle jeugdhulp. Hierdoor kan beter samengewerkt worden op lokaal niveau met andere hulpverleningsinstanties. Voor gezinnen met een combinatie van complexe problemen (gezinnen met geringe sociale redzaamheid - GGSR) betekent dit dat onder meer jeugdhulp, (school)maatschappelijk werk, (jeugd)psychiatrische zorg en schuldhulpverlening tezamen de zorg en ondersteuning verzorgen volgens het principe van 1 gezin, 1 plan, 1 regisseur.

© Nationale Zorggids