Normal_werk.nl_uwv

(Novum) - Het aantal lopende WW-uitkeringen onder jongeren is opnieuw gedaald. Tussen mei en augustus daalde het aantal uitkeringen onder jongeren tot 27 jaar met ruim vierduizend tot 27 duizend. Dat blijkt uit cijfers die het UWV vrijdag heeft bekendgemaakt. In vrijwel heel Nederland daalde het aantal verstrekte uitkeringen.

In de eerste vier maanden van dit jaar nam het aantal uitkeringen ook al af. Toen daalde het aantal uitkeringen met zevenduizend tot 31 duizend.

Ook het aantal nieuw verstrekte uitkeringen onder jongeren daalde tussen mei en augustus. Het aantal nieuwe uitkeringen dat werd verstrekt bedroeg 33 duizend, bijna 2500 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. In een aantal sectoren nam het aantal uitkeringen juist toe, met name in de horeca en de sector vervoer en opslag.

Uit cijfers die de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) vrijdag publiceerde blijkt verder dat het aantal vacatures voor werknemers met een mbo-opleiding is gestegen met veertien procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In vrijwel heel Nederland steeg de vraag naar mbo-geschoold personeel.

De cijfers stemmen minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) tevreden. De bewindsvrouw noemt het positief dat meer jongeren studeren of werken en niet meer afhankelijk zijn van een uitkering. Bussemaker benadrukt dat jongeren die nog gaan studeren ook rekening moeten houden met de kansen op werk in dat vakgebied. "Niets is zo frustrerend als geen baan kunnen vinden met een diploma waar je hard voor hebt gewerkt."