Logo_vng-logo

(Novum) - De helft van gemeenten overschrijdt opnieuw de door het kabinet gestelde deadline voor het sluiten van contracten met aanbieders van jeugdzorg. De gemeenten verwachten pas in de loop van november hun zaken op orde te hebben, terwijl de deadline zaterdag verloopt. Dat blijkt vrijdag uit een verklaring van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Eerder was de deadline al verschoven van 1 augustus naar 1 november. De vertraging is volgens de VNG te wijten aan het rijk zelf. Gegevens over cliënten kwamen pas laat beschikbaar en zouden ook niet overeenkomen met de gegevens waarover de zorgaanbieders beschikten.

VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma betreurt dat de afgesproken datum niet overal wordt gehaald. "Maar het doel is niet het halen van een datum, maar het maken van goede afspraken over de zorg voor je inwoners. Iedereen die nu zorg ontvangt, krijgt die in 2015 ook." Op 1 januari is alles volgens Jorritsma echt geregeld.

Verantwoordelijk staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) komt later vrijdag nog met een brief, zo bevestigt een woordvoerder. Daaruit moet onder meer blijken wat de gevolgen zijn voor de gemeenten die de deadline niet hebben gehaald.

De VNG blijft overigens benadrukken dat de gemeenten te weinig geld van het rijk hebben gekregen voor alle nieuwe zorgtaken die ze er op 1 januari bij krijgen. Omdat de vraag naar jeugdhulp komend jaar naar verwachting stijgt komen de gemeenten in de problemen. Veel gemeenten hebben al aangekondigd geld vrij te maken ten koste van andere voorzieningen.