Logo_copyright_stockfreeimages_doktertje_spelen_knuffelbeer_

De KinderAdviesRaad (KAR) van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis heeft op dinsdag 18 november, een jaar na haar installatie, een samenwerkingsovereenkomst met de Raad van Bestuur getekend. In deze overeenkomst staan alle afspraken tussen de KinderAdviesRaad en de Raad van Bestuur op een kindvriendelijke manier op papier. Daarnaast heeft Eva Eikhout (18 jaar) de voorzittersrol van Giselle van Nes (23 jaar) overgenomen. Dit meldt Radboudumc.

In de overeenkomst is bijvoorbeeld vastgelegd wie er lid kunnen worden van de KAR en welke rechten de KAR heeft. De KinderAdviesRaad werd 20 november 2013 geïnstalleerd en in januari 2014 vond het eerste officiële overleg plaats. Sindsdien komen de leden en hun begeleiders eens in de vier tot zes weken bij elkaar, waarbij de kinderen de agenda bepalen. Minstens één keer per jaar spreekt de KAR met de Raad van Bestuur van het Radboudumc. Naast de vergaderingen worden de kinderen regelmatig uitgenodigd voor een presentatie of bijzondere gebeurtenis. Zo verrichtte de KAR de opening van het Sterrenfonds zomerfeest en introduceerde de KAR zich via een live verbinding tijdens de Health & Care Day 2014. Op dit moment bestaat de KAR uit dertien leden: tien meisjes en drie jongens.

De KAR heeft een jaar kunnen oefenen met samenwerken met het Dagelijks Bestuur van het Amalia kinderziekenhuis. Met de samenwerkingsovereenkomst wordt de KAR een vast onderdeel van het Radboudumc. De Raad mag uit minimaal zeven en maximaal veertien leden bestaan en de leeftijd van de KAR-leden moet tussen de 10 en 18 jaar liggen. Ook is vastgelegd dat de KAR gevraagd en ongevraagd advies mag geven over alles wat zij belangrijk vinden. Cathy van Beek, lid van de Raad van Bestuur: 'Een KinderAdviesRaad is gezien de Rechten van het Kind de normaalste zaak van de wereld, maar gelet op de (internationale) reacties vermoed ik dat het de eerste KAR van de wereld is. Daar ben ik trots op.'

© Nationale Zorggids