Normal_normal_slachtoffer_mishandeling_vrouw_denken_ziek_zwart

De Inspectie Jeugdzorg deed onderzoek naar het handelen van jeugdzorginstellingen ter voorkoming van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De inspectie concludeert dat vrijwel alle onderzochte instellingen in dit opzicht voldoende handelen, maar dat verbeteringen nodig zijn.

In het voorjaar van 2014 onderzocht de inspectie bij 27 jeugdzorginstellingen (residentiële jeugdzorg, jeugdzorgplus en/of pleegzorg) het handelen van de instellingen ter voorkoming van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het thema staat hoog op de agenda, na eerder onderzoek van de inspectie, het onderzoek van de Commissie Samson en de ontwikkeling en implementatie van het Kwaliteitskader Voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg van de Commissie Rouvoet De instellingen hebben belangrijke stappen gezet, maar zijn nog niet klaar. Uit het toezicht van de inspectie blijkt dat de in gang gezette ontwikkeling nog pril en daarmee kwetsbaar is.

De inspectie constateert dat bij een aanzienlijk deel van de instellingen nog verbeteringen nodig zijn op de volgende punten:
- Systematisch spreken met kinderen over omgangsvormen, relaties, intimiteit en seksualiteit;
- De seksuele ontwikkeling van (pleeg)kinderen als vast onderdeel van het plan en de evaluatie van het plan;
- Periodieke inschatting van risico’s op seksueel grensoverschrijdend gedrag aan de hand van een gestandaardiseerd risicotaxatie-instrument;
- Structurele scholing van medewerkers op dit punt;
- Goed evalueren van incidenten in deze sfeer.

De inspectie verwacht van alle jeugdzorginstellingen een sluitende aanpak ter bevordering van een gezonde seksuele ontwikkeling en ter voorkoming van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De kwaliteit van deze aanpak zal de inspectie in 2015 in een vervolgonderzoek toetsen.

© Nationale Zorggids