Normal_schoonmaakmiddelen

Elk jaar zijn er duizenden ongelukken met huishoudchemicaliën, waarbij in de meeste gevallen jonge kinderen zijn betrokken. Kinderen tot vijf jaar lopen een vergiftiging op omdat ze de gekleurde schoonmaakmiddelen nogal eens verwarren met snoep. Dat meldt Gezondheidsnet.

In een op de vijf gevallen is het letsel zo zwaar dat kinderen naar de eerste hulp moeten. VeiligheidNL en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn gestart met een campagne om ouders te waarschuwen voor de risico's van schoonmaakmiddelen. Zo wordt er bijvoorbeeld aangeraden om schoonmaakmiddelen hoog in kastjes te zetten, het liefst achter slot en grendel.

Volgens Saskia Kloet van VeiligheidNL heeft het aantal ongelukken alles te maken met hoe schoonmaakmiddelen en wasmiddelen eruit zien in de ogen van kinderen. 'Wij zien flessen chloor en keukenreiniger, kinderen zien grappige flessen in de vorm van een olifant of een eend. En vaatwastabletten en die liquid caps zien eruit als snoep. We verspreiden daarom knutselpakketjes die ouders samen met hun kinderen kunnen maken. Als je de driedimensionale poster in elkaar zet, zie je duidelijk hoe kinderen die middelen zien. Als je het keukenkastje vanaf de ene kant bekijkt zie je het ene beeld en als je de plaat draait zie je hoe kinderen het kastje zien', aldus Kloet in het Algemeen Dagblad.

© Nationale Zorggids