Normal_jeugdzorg_jongeren_jonge_mensen

Onderzoekers van de afdeling Orthopedagogiek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben een grote Europese NORFACE subsidie ontvangen voor een onderzoek naar het beleid rondom jeugdzorg en kindermishandeling in Engeland, Duitsland en Nederland. Dat meldt de RUG.

In het onderzoek, uitgevoerd door een consortium van Europese universiteiten, wordt gekeken naar de manier waarop jeugdzorg is georganiseerd per land en wat de impact van de verschillen is op de uitvoering. Een bijzonder en innovatief aspect aan het onderzoek is dat er ook gekeken wordt naar de rol van de biologische ouders binnen het systeem van jeugdzorg. Ook de op handen zijnde transitie van de jeugdzorg naar de gemeenten in Nederland komt aan bod in het onderzoek.

In het onderzoek, dat onder leiding staat van hoogleraar Orthopedagogiek Hans Grietens, worden de jeugdzorgsystemen in Duitsland, Engeland en Nederland met elkaar vergeleken. Een vernieuwend aspect aan het onderzoek is dat er wordt gekeken naar de rol van de biologische ouders. In veel evaluaties worden alleen de zorgprofessionals meegenomen en is er weinig tot geen aandacht voor de biologische ouders.

In het onderzoek zullen ook de gevolgen van de transitie jeugdzorg worden meegenomen Onderzoeksleider Grietens: 'Het is niet primair de opzet van het onderzoek om deze gevolgen voor het systeem van jeugdzorg in kaart te brengen, maar de start van het onderzoek loopt parallel aan de invoering van het nieuwe jeugdstelsel in Nederland.'

© Nationale Zorggids