Normal_jeugd32543

Psychologen, pedagogen en jeugdzorgwerkers kunnen vanaf deze week hun beroepsbekwaamheid registreren in het Kwaliteitsregister Jeugd. Het register is opgericht om de kwaliteit van de beroepsuitoefening in de jeugdsector te bevorderen en te handhaven. In de nieuwe Jeugdwet zijn jeugdhulpwerkers verplicht zich te registreren bij het Kwaliteitsregister Jeugd of bij BIG. Dit meldt het Nederlands Jeugdinstituut. 

In het kwaliteitsregister kunnen beroepskrachten die op hbo- of vo-niveau werken in de jeugdsector hun vakbekwaamheid registreren. Deze jeugdzorgwerkers moeten een erkende opleiding hebben gevolgd en zij moeten hun kennis en vaardigheden verder blijven ontwikkelen. 
 
In de nieuwe jeugdwet zijn jeugdhulpaanbieders verplicht te werken met medewerkers die geregistreerd zijn bij het Kwaliteitsregister Jeugd of het BIG-register voor zorgverleners in de gezondheidszorg. Vooralsnog kunnen alleen psychologen, pedagogen en jeugdzorgwerkers hun beroepsregistratie in het Kwaliteitsregister Jeugd doen. Het is de bedoeling dat op termijn andere beroepsgroepen in de jeugdsector zich ook aansluiten. 
 
© Nationale Zorggids