Normal_kind_knuffel_spelen

Mensen die relatief vaak knuffelen lijken minder vatbaar voor griep. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van Carnegie Mellon in Pittsburgh, Pennsylvania. Uit een nieuwe studie blijkt dat mensen beter beschermd zijn tegen infecties als ze vaak knuffels ontvangen. Dat meldt Nu.nl.

Mensen met weinig conflicten en veel sociale steun uit hun omgeving  lijken minder vatbaar voor griep. Wanneer ze toch besmet raken met het griepvirus, zijn de symptomen minder hevig dan bij mensen die relatief weinig knuffelen. De onderzoekers baseren dit op vraaggesprekken met vierhonderd proefpersonen. In deze gesprekken werd gevraagd  naar de sociale steun vanuit hun omgeving, eventuele conflicten en het aantal knuffels dat door de proefpersonen dagelijks werd ontvangen. De proefpersonen werden vervolgens blootgesteld aan een griepvirus en enige tijd in quarantaine geplaatst om de ernst van de symptomen te kunnen meten. De proefpersonen die veel knuffels ontvingen bleken relatief milde ziekte verschijnselen te hebben.

Hoofdonderzoeker Sheldon Cohen schrijft het mogelijk beschermende effect van knuffelen toe aan de intimiteit van het fysieke contact, waardoor mensen zich gesteund voelen en daardoor weerbaarder zijn. Hij benadrukt dat er geen definitieve conclusies uit het onderzoek kunnen worden getrokken voordat er vervolgonderzoek is gedaan naar het precieze verband tussen knuffelen en weerbaarheid tegen griep.

© Nationale Zorggids