Normal_roken

Vrouwen die roken of hebben gerookt hebben vaker last van pijn tijdens de menstruatie. Dat blijkt uit een Australisch onderzoek onder vrouwen van 22 tot 27 jaar, waarover wordt bericht in de British Medical Journal. Dat meldt ikwilstoppenmetroken.nu.

Een kwart van de vrouwen die meewerkten aan het onderzoek gaf aan dat ze in het afgelopen jaar drie keer of vaker pijn hadden tijdens de ongesteldheid. Vrouwen die roken of hebben gerookt, blijken vaker pijn te hebben dan vrouwen die nooit hebben gerookt. Uit de resultaten van het onderzoek bleek ook dat er meer pijnklachten waren bij vrouwen die op jonge leeftijd zijn begonnen met roken: hoe jonger gestart met roken, hoe groter het risico op menstruatieklachten tijdens de latere vruchtbare leeftijd.

De onderzoekers vermoeden dat de hogere kans op pijn onder rooksters is toe te schrijven aan het negatieve effect van roken op het endocriene systeem (hormoonstelsel), vooral wanneer er al gerookt wordt voordat de eerste menstruatie (menarche) heeft plaatsgevonden. Daarnaast kan de pijn worden veroorzaakt door vernauwde bloedvaten en slechte doorbloeding als gevolg van roken. Of stoppen met roken leidt tot minder menstruatiepijn, is niet duidelijk geworden uit het onderzoek.

© Nationale Zorggids