Normal_kind__ziek__kanker

Jaarlijks krijgen ongeveer 550 kinderen tot 18 jaar een vorm van kanker. Hoewel het voor deze kinderen niet altijd mogelijk is om naar school te gaan, blijkt school aan veel van deze kinderen toch houvast en structuur te bieden. De Vereniging Ouders, Kinderen & Kanker (VOKK) biedt speciaal lesmateriaal voor  leerkrachten die een zieke leerling in de klas hebben. Dit meldt VOKK.

Kanker komt bij kinderen en jongeren relatief weinig voor. Voor veel docenten is het dan ook een situatie waar ze niet eerder mee te maken hebben gehad. Het lesmateriaal van de VOKK kan helpen bij de begeleiding en opvang van het zieke kind of wanneer een leerling in de klas een broer of zus heeft met kanker.

De organisatie heeft pakketten samengesteld met lesmateriaal voor verschillende situaties. De leskoffer kan ingezet worden als een leerling ziek is. Voor verschillende leeftijdsgroepen bevat de koffer achtergrondinformatie over de ziekte en de behandeling, met lessuggesties en spelmateriaal. Daarnaast is er een startpakket en verdiepingskoffer die kunnen worden gebruikt als duidelijk is dat een leerling niet meer beter wordt. Het pakket biedt ondersteuning in de omgang met de leerling en de naasten en helpt de docent om de klas voor te bereiden op het aanstaande verlies.

Ook heeft de VOKK lesbrieven beschikbaar voor docenten in een klas waar het woord 'kanker' veelvuldig als scheldwoord wordt gebruikt. De lesbrieven zijn beschikbaar voor het basisonderwijs. Voor het voortgezet onderwijs is materiaal in ontwikkeling. De informatiebrieven leggen uit wat het woord 'kanker' betekent en maken kinderen bewust van hun scheldgedrag en de impact die het kan hebben.

© Nationale Zorggids