Normal_vaccin

De kosten voor het vaccineren van kinderen zijn in de armste landen ter wereld 68 keer hoger dan in 2001. Met name de vaccinaties tegen pneumokokken zijn voor veel landen niet te betalen, zo blijkt uit een nieuw rapport van Artsen zonder Grenzen (AzG). 

Per jaar sterven wereldwijd ongeveer 700.000 kinderen onder de vijf jaar aan infectie met pneumokokken. Artsen zonder Grenzen roept farmaceuten op om de prijs voor het vaccin tegen pneumokokken te verlagen naar 4,30 euro per kind. ‘Het is in tien jaar tijd 68 keer zo duur geworden om een kind volledig in te enten, vooral omdat een handvol grote farmaceutische bedrijven donor- en ontwikkelingslanden te veel laten betalen voor vaccinaties die hen al miljarden euro’s in rijke landen hebben opgeleverd,’ zegt een woordvoerder van AzG.

Het vaccin tegen pneumokokken is relatief duur. Kinderen in ontwikkelingslanden worden ingeënt tegen twaalf ziekten. De kosten voor het vaccin tegen pneumokokken beslaan 45 procent van de totale kosten, stelt AzG. In Nederland maakt het vaccin sinds 2006 deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. Vaccinatie tegen pneumokokken voorkomt hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging, longontsteking en middenoorontsteking.

© Nationale Zorggids