Normal_drinken_bier_alcohol

De cursus 'Nee zeggen tegen alcohol' van Halt is niet effectief bij het terugdringen van alcoholgebruik onder jongeren. Uit een evaluatie van bureau Beke blijkt dat pubers zes maanden na na deelname aan de cursus weer net zo veel drinken als voorheen en ook net zo vaak weer de fout ingaan. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De Halt-cursus is bedoeld als extra ondersteuning voor jeugdige drinkers die een strafbaar feit begaan waarbij alcohol in het spel is. Zij volgen een cursus van zes uur over het omgaan met groepsdruk en over hoe ze nee kunnen zeggen wanneer hen alcohol wordt aangeboden. Uit een onderzoek van Beke blijkt dat de cursus er niet toe leidt dat de jongeren anders gaan denken. Onderzoeker Ferwerda noemt de doelstelling van het Halt-project erg ambitieus en vermoedt ook dat de duur van de cursus (zes uur) te kort is.

Jongeren die worden opgepakt vanwege een alcohol-gerelateerd delict, krijgen voortaan weer gewoon een Halt-straf. Diegenen met een alcoholprobleem kunnen na hun straf worden doorgestuurd naar de verslavingszorg.

© Nationale Zorggids