Normal_kind_jeugdzorg_alleen534

Na Den Haag heeft Rotterdam nu ook besloten om (voorlopig) de ouderbijdrage voor jeugd-ggz in de ijskast te zetten. Dit houdt in dat Rotterdamse ouders voorlopig geen eigen bijdrage hoeven te bekostigen wanneer hun kind een dagbehandeling krijgt in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Dit meldt de Telegraaf.

De gemeente Rotterdam heeft op dinsdag besloten dat ze de eigen bijdrage voor de jeugd-ggz afschaffen totdat het onderzoek naar de omstreden ouderbijdrage is afgerond. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) kondigde in januari aan dat hij een onderzoek laat uitvoeren naar de bijdrage. 
 
De politieke partijen SP, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie hebben zich al uitgesproken tegen de ouderbijdrage. Er wordt gevreesd dat de extra kosten een belemmering vormen bij het accepteren van geestelijke jeugdhulp. Het onderzoek van Van Rijn bekijkt of mensen door de bijdrage afzien van het inschakelen geestelijke gezondheidszorg voor hun kind. De staatssecretaris wil echter dat de ouderbijdrage gehandhaafd wordt terwijl het onderzoek loopt. De gemeente Den Haag en nu ook de gemeente Rotterdam gaan echter tegen dit beleid in. Beide gemeenten hebben besloten de ouderbijdrage in de ijskast te zetten tot het onderzoek afgerond is. 
 
© Nationale Zorggids