Normal_drank_drinken_alcohol_jeugd_jongeren_kinderen_comazuipen

Het aantal kinderen dat met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis wordt opgenomen is in het afgelopen jaar opnieuw gestegen. Met 545 gevallen steeg het aantal alcoholgerelateerde ziekenhuisopnames van kinderen in het afgelopen jaar met 25 procent. De strengere wetgeving blijkt vooralsnog geen effect te hebben. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Volgens het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde zijn onder de zogenoemde comazuipers steeds meer meisjes. Voor het eerst sinds het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde in 2007 begon met de registratie van alcoholvergiftiging onder jongeren zijn er meer meisjes dan jongens opgenomen.

Volgens kinderarts Nico van der Lely van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft wordt de stijging met name veroorzaakt door de extreem jonge drinker. 'Steeds vaker gaat het om 13 en 14-jarigen. Met een steeds hoger promillage alcohol in hun bloed. Maar waarom juist deze groep meer is gaan drinken, moeten we nog onderzoeken.' Van der Lely ziet steeds meer meisjes die in de problemen raken: 'Jonge meisjes van een jaar of 14 die zich voordoen alsof ze veel ouder zijn. Ze krijgen gemakkelijker alcohol van omstanders. Maar die meiden kunnen de gevolgen daarvan nog helemaal niet overzien.'

© Nationale Zorggids