Normal_papierwinkel_stapel_artikelen_werk_bureaucratie

De decentralisatie van de jeugdzorg zorgt voor een grote toename in administratieve rompslomp. Jeugdzorginstellingen moeten zelfs extra administratieve medewerkers aannemen. Omdat de instellingen rond moeten komen met een kleiner budget dreigen hulpverleners vervangen te worden door administratieve krachten. Er wordt gevreesd voor langere wachttijden. Dit meldt NRC Handelsblad. 

Het NRC ondervroeg regionale en landelijke jeugdzorginstellingen, die samen 18.000 kinderen behandelen. De decentralisatie van de jeugdzorg, zo blijkt, leidt tot veel meer administratieve rompslomp. De Mutsaersstichting, een jeugd-ggz-instelling, heeft dit jaar contracten met 75 gemeenten terwijl ze vorig jaar slechts zaken deed met tien partijen. De instellingen kampen door de grote toename in zorginkopers met een lappendeken aan contracten en betalingsregimes. Erwin Scheepers, controller bij de Mutsaersstichting: “de regeldruk is enorm toegenomen.” 
 
Per 1 januari zijn is de jeugdzorg overgeheveld naar de gemeenten met het doel om de efficiëntie van de zorg te vergroten. De jeugdzorginstellingen constateren echter meer versnippering in de administratie. Er gaat bijvoorbeeld meer tijd zitten in het verzenden van rekeningen, omdat veel gemeenten nog niet aangesloten zijn op het communicatiesysteem hiervoor, Vecozo. De vele verschillende inkopers hebben daarnaast ook allemaal verschillende wensen. De ene wil de rekeningen per maand, de ander per kwartaal, de derde uitgesplitst naar behandelduur en de vierde naar behandelsoort. “We zijn tien keer meer tijd kwijt aan administratie dan vorig jaar,” zo zegt directeur bedrijfsvoering Esther Reinhard van jeugd-ggz-instelling Curium-LUMC. 
 
Ook het Curium-LUMC huurt extra krachten in voor de administratie. Door de krimp van het budget zijn ontslagen echter onvermijdelijk. Reinhard stelt dat er zorgverleners en niet administratieve krachten ontslagen gaan worden. “Anders lopen we gewoon geld mis.” Het gevolg is echter langere wachttijden bij dagbehandelingen van “zeker een paar maanden”.  Staatssecretaris Van Rijn (VWS, PvdA) zegt inmiddels “intensief in gesprek” te zijn met brancheorganisaties en gemeenten over “standaardisatie” van declaraties.
 
© Nationale Zorggids