Normal_online_internet_toetsenbord_typen

Digitale technieken zoals livestreaming en het gebruik van tablets en smartphones hebben geleid tot een forse groei van het uitbuiten van kwetsbare kinderen. De technieken worden op grote schaal toegepast voor kindermisbruik. Dat schrijft Europol in een voortgangsrapport, meldt de NOS. 

De criminelen grijpen de nieuwe mogelijkheden aan om moeilijker traceerbaar te zijn voor de opsporende instanties. Zo betalen zij volgens Europol steeds meer met alternatieve methoden of met virtueel geld, zoals Bitcoins. Op deze manier voorkomen ze dat ze via creditcardgegevens worden getraceerd. Ook hebben de criminelen zich gericht op groeiende internetmarkten, zoals landen in Afrika. Daarnaast verspreiden de criminelen kinderporno via delen van internet die niet via de grote zoekmachines te vinden zijn, zoals Deep Web en Darknet.

Europol werkt samen met meerdere organisaties om het digitale kindermisbruik in kaart te brengen. In samenwerking met die organisaties kan zij mogelijk criminelen opsporen. “Het resultaat van ons onderzoek moet bijdragen aan onder meer het aanscherpen van wetten om in de hele wereld kwetsbare kinderen te beschermen”, zegt Wil van Gemert van Europol. “Daarnaast blijven we jacht maken op de criminelen en zoeken we naar hun slachtoffers.”

© Nationale Zorggids