Logo_inspectie_jeugdzorg

De Inspectie Jeugdzorg beoordeelt het handelen van Jeugdhulpinstelling Triade als onvoldoende inzake een casus van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Op 17 september ontving de inspectie van jeugdhulpinstelling Triade een melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag van een kind jegens twee andere kinderen. Triade is sinds augustus 2013 respectievelijk sinds december 2012 betrokken bij de hulp aan twee van de drie kinderen. Dit meldt de Inspectie Jeugdzorg. 

Op basis van het feitenrelaas van Triade heeft de inspectie besloten de calamiteit nader te onderzoeken. De inspectie is van oordeel dat het handelen van Triade in deze casus onvoldoende is geweest. Triade was onvoldoende alert op risicovolle situaties voor kinderen met betrekking tot seksueel grensoverschrijdend gedrag, nam onvoldoende afdoende maatregelen om geconstateerde risico’s op te heffen of te beperken en voldeed deels aan de randvoorwaarden om kinderen te beschermen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag.

De inspectie verwacht van Triade dat met gebruikmaking van een risicotaxatie-instrument voor alle jongeren een risico-inschatting met betrekking tot seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt gemaakt en een passend begeleidinsplan/behandelplan wordt opgesteld gericht op het bevorderen van een gezonde seksuele ontwikkeling en het gericht terugdringen van risico’s op seksueel grensoverschrijdend gedrag; dat na incidenten gezorgd wordt voor een grotere alertheid op het risico van herhaling; en dat gezorgd wordt voor een (bij)scholingsplan op dit punt voor medewerkers en vrijwilligers.
 
© Nationale Zorggids