Normal_kind_jeugdzorg_alleen534
De Inspectie Jeugdzorg beoordeelt het handelen van Bureau Jeugdzorg Drenthe als onvoldoende inzake de begeleiding van een gezin. Op 3 november 2014 ontving de inspectie een melding van Bureau Jeugdzorg (BJZ) Drenthe over het overlijden van een jongere. Bij de hulpverlening aan de jongere en het gezin waren meerdere hulpverleningsinstanties betrokken, waaronder BJZ Drenthe en welzijnsorganisatie Sedna. Dit meldt de Inspectie Jeugdzorg. 
 
Op basis van het uitgevoerde, onafhankelijke onderzoek is de inspectie van oordeel dat het handelen van BJZ Drenthe alsook de ketensamenwerking met welzijnsorganisatie Sedna en de GGD in deze casus onvoldoende is geweest. Verbeterpunten zijn hier de wijze waarop de professionals met de bij het gezin betrokken instanties hebben afgestemd, de mate waarin zij zicht hebben gehouden op de veiligheid van de kinderen en de veiligheidsrisico’s hebben beperkt en de mate waarin zij ervoor hebben gezorgd dat acuut onveilige situaties voor de kinderen werden opgeheven.
 
De inspectie verwacht van Jeugdbescherming Noord (JB Noord, voorheen BJZ Drenthe) verbeteringen op de volgende punten: zorg binnen het nieuwe stelsel voor inhoudelijke afstemming en afspraken over regievoering tussen de bij een gezin betrokken professionals/instanties; houdt zicht op de veiligheid van kinderen en zorg dat de veiligheidsrisico’s worden beperkt; zorg dat professionals acuut onveilige situaties voor kinderen opheffen. De inspectie verwacht van JB Noord binnen twee maanden een plan van aanpak dat vervolgens aan de inspectie, de gemeente en de betrokken hulpinstanties wordt gepresenteerd.
 
© Nationale Zorggids