Logo_download

Van januari tot en met 10 februari zijn 91 meldingen binnengekomen bij de Monitor Transitie Jeugd. Veruit de meeste meldingen gingen over het ontbreken van informatie over de veranderingen in de jeugdhulpverlening. Met name ouders klaagden hier over. Dit meldt het Nederlands Jeugdinstituut. 

75 van de 91 meldingen werden gedaan door ouders. Hun kinderen waren overwegend tussen de 12 en 17 jaar oud. Vooral ouders van wie het kind al jeugdhulp ontving voor de transitie hebben problemen gemeld bij de Monitor. Zij melden voornamelijk dat ze informatie niet kregen. Ook kampten de ouders met problemen rond de toegang tot jeugdhulp en er kwamen veel meldingen binnen over de veranderingen in de jeugdhulp. 
 
Er heerste veel onduidelijkheid onder de ouders over de invloeden die de transitie heeft op de hulp die hun kind kreeg. Ook wisten ze niet wat hun rechten zijn en was het onduidelijk waar zij meer informatie konden verkrijgen. De toewijzing van de hulp en de veranderingen hierin en het persoonsgebonden budget (pgb) zorgden na de gebrekkige informatie voor de meeste problemen. 
 
Sinds 1 januari 2015 is de Jeugdwet ingevoerd. De jeugdzorg is gedecentraliseerd. Dit brengt veranderingen met zich mee op het gebied van jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering. De problemen waar ouders en jongeren tegen aan lopen tijdens de transitie kunnen zij melden bij de Monitor Transitie Jeugd. Deze signalen worden vervolgens gebundeld en aan lokale belangenbehartigers, gemeenten en de overheid doorgespeeld zodat zij het beleid kunnen verbeteren. Klik hier om de Monitor Transitie Jeugd in te zien. 
 
© Nationale Zorggids