Normal_kind_jeugd_jeugdzorg_basisschool_dromen23534

In de regio noordoost Noord-Brabant komt een netwerkorganisatie die gespecialiseerde jeugdhulp en (speciaal) onderwijs op elkaar af gaat stemmen. De netwerkorganisatie zal zich aansluiten op huisartsen, gecertificeerde instellingen, het onderwijs, lokale teams en verwijzers. De initiatiefnemers, de stichtingen Oosterpoort, Oosterwijs en Maashorst, willen een gespecialiseerde schil organiseren rond de eerste lijnszorg, die snel ondersteuning biedt waar nodig, zo melden zij. 

De maatschappij kent een grote groep jongeren en gezinnen met opvoed- en onderwijsproblemen. Het grootste deel van deze groep kan goed geholpen worden door de inzet van lokale eerstelijns zorg. Echter, er blijft een groep met een complexe problematiek die maatschappelijk niet altijd gekend en herkend wordt. Deze jongeren en gezinnen zijn meer gebaat bij gespecialiseerde hulpverlening. De netwerkorganisatie zich in voor de veiligheid en het creëren van kansen voor deze groep.
 
De voorgestelde samenwerking beoogt een aanbod tot stand te brengen van gespecialiseerde jeugdhulp en ondersteuning aan regulier onderwijs. De partijen willen zo voorkomen dat kinderen of gezinnen nog tussen wal en schip belanden. De organisaties gaan zorgen voor beter maatwerk en flexibiliteit in het ondersteunen van de eerste lijn. Het doel is om rondom de eerste lijn een gespecialiseerde schil te organiseren die snel ondersteuning biedt waar nodig. Ook willen de organisaties voor de groepen waar sprake is van echt complexe problematiek gespecialiseerde zorg en onderwijs blijven bieden; van ambulant rondom het kind en gezin tot aan gezinsvervangend.
 
"In deze onzekere tijd van bezuinigingen op gespecialiseerde organisaties is het van groot belang om voor de meest kwetsbare groepen kinderen en gezinnen gespecialiseerde hulp en onderwijs de komende jaren overeind te houden. Netwerksamenwerking en maatwerk bieden, vanuit de basis tussen en met organisaties is daarbij het instrument", zegt bestuurder van Oosterpoort en Oosterwijs, Gerco Schep.
 
De organisaties gaan de komende maanden afspraken maken over een portfolio voor bestaande, nieuwe en aansluitende hulpverlening en onderwijs. Zo willen ze bijvoorbeeld jeugdhulp-onderwijs arrangementen ontwikkelen voor het primair en voortgezet onderwijs.
 
© Nationale Zorggids