Logo_inspectie_jeugdzorg

In december 2014 deed de inspectie Jeugdzorg (IJZ) onderzoek bij de residentiële jeugdzorg van Stichting Prokino. Onderzocht werd of de organisatie zorg draagt voor verantwoorde hulp aan kinderen. De inspectie oordeelt dat dit in voldoende mate het geval is.

De Stichting Prokino biedt residentiële zorg aan kinderen die (tijdelijk) niet meer thuis kunnen wonen. Het zorgaanbod bestaat uit twee leefgroepen voor kinderen vanaf twaalf jaar en een kamertrainingscentrum voor kinderen vanaf zestien jaar.

Het onderzoek is uitgevoerd aan de hand van het toetsingskader Verantwoorde hulp voor jeugd, dat bestaat uit vijf thema’s: uitvoering hulpverlening, veiligheid, leefklimaat, cliëntenpositie en organisatie.

De inspectie is van oordeel dat de Stichting Prokino zorg draagt voor voldoende kwaliteit in de uitvoering van de residentiële jeugdzorg. Prokino voldoet aan vijftien van de achttien criteria. De inspectie is echter tevens van oordeel dat de kwaliteit van de residentiële jeugdzorg van Prokino op alle criteria voldoende dient te zijn en dus ook op de drie criteria die nu nog onvoldoende scoren: kinderen en hun ouders krijgen passende hulp, medewerkers houden goed zicht op de veiligheid van kinderen en Prokino zorgt voor de behartiging van gemeenschappelijke belangen van kinderen en hun ouders.

De inspectie verwacht dat Prokino ervoor zorgt binnen een half jaar te voldoen aan de drie criteria die nu nog van onvoldoende kwaliteit zijn en wil binnen zes weken geïnformeerd worden over de verbetermaatregelen die Prokino gaat treffen.

© Nationale Zorggids