Normal_jongen_meisje_w3534

Niet alleen meisjes, maar ook jongens moeten ingeënt worden tegen het humaan papillomavirus (HPV). Viroloog van de Erasmus Universiteit, Ad Osterhaus, pleit hier voor. Het virus veroorzaakt ook kanker bij mannen. De Gezondheidsraad bespreekt binnenkort met minister Schippers het vaccinatieprogramma voor jongens. Dit melden BNR Radio, Blik op Nieuws en De Telegraaf. 

Meisjes vanaf dertien jaar worden ingeënt tegen HPV. Het virus kan bij vrouwen namelijk baarmoederhalskanker veroorzaken. Het inenten van jongens moet volgens Osterhaus echter ook in het vaccinatieprogramma opgenomen worden. HPV veroorzaakt namelijk ook peniskanker, anuskanker en keel-, mond- en neuskanker. Zeventig tot tachtig procent van deze kankers worden veroorzaakt door het virus, zo vertelt de viroloog tegen BNR Radio. De laatste tien jaar worden fors meer mannen gediagnosticeerd met keel-, strottenhoofd- en tong-kankers, ook veroorzaakt door het virus. 
 
In meerdere landen, zoals de VS, Canada, Oostenrijk, Australië, Italië en Zwitserland, worden jongens inmiddels al gevaccineerd tegen HPV. Osterhaus vindt dat Nederland dit voorbeeld moet volgen. Niet alleen kan zo kanker voorkomen worden, maar ook wordt zo de cyclus van het virus effectiever onderbroken. “Als je ook mannen vaccineert, wordt het programma veel effectiever tegen de hele cyclus van het virus dat overgaat van vrouwen naar mannen.” Het virus is namelijk seksueel overdraagbaar. 
 
Pim van Gool van de Gezondheidsraad laat in een reactie weten dat de raad binnenkort met minister Schippers overleg heeft over het vaccinatieprogramma voor jongens. 
 
© Nationale Zorggids