Normal_normal_beugel
Ruim 50 procent van de orthodontist-patiënten stelt dat hun orthodontist hen onvoldoende heeft geïnformeerd over de verschillende behandelmogelijkheden en de kosten van beugels. Dit blijkt uit de meldingen die bij het Meldpunt Orthokosten ingediend zijn. Het Meldpunt Orthokosten werd in een maand tijd door zeshonderd ouders van beugeldragers ingevuld. Dit meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). 
 
Zeshonderd ouders vulden de enquête van het meldpunt in. Een kwart van hen, zo blijkt uit de resultaten, heeft nooit een offerte ontvangen van de orthodontist. Zorgverleners in de mondzorg zijn echter verplicht een offerte af te geven, schriftelijke of digitaal, wanneer de behandeling duurder dan 250 euro is. Dat dit in een kwart van de gevallen niet gebeurt, is ernstig, zo stelt de NZa. "Een offerte voor een beugelbehandeling is verplicht", zegt Martijn van Eckeveld van de NZa, "zo kun je nadenken voordat je ja zegt tegen een behandeling van vaak duizenden euro's. En je kunt achteraf controleren of de behandeling en bijbehorende factuur kloppen met wat eerder is afgesproken." 
 
De NZa schrijft op haar website dat ze het hoog opneemt dat de offerte-verplichting niet nageleefd wordt. De toezichthouder gaat dit punt meenemen in haar toezicht op de sector. Daarnaast gaf de helft van de deelnemers aan dat de informatievoorzieningen onvoldoende waren, zowel op gebied van de kosten als over de verschillende behandelmogelijkheden. De NZa wil daarom orthodontisten verplichten informatie over hun zorgaanbod en de bijbehorende prijzen op hun website te zetten. "Met deze informatie kun je de mogelijkheden van tevoren bekijken en eventueel zorgaanbieders vergelijken", aldus Van Eckeveld. De orthodontist dient de patiënten op de website dan ook daadwerkelijk op alternatieven te wijzen. 
 
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), de Consumentenbond en het tv-programma De Monitor hebben het meldpunt opgericht om meer inzicht te krijgen in de transparantie en volledigheid van orthodontisten en tandartsen richting patiënten.
 
© Nationale Zorggids