Normal_kind_mishandeling_bed_bang_ansgst_verdriet_slapen

Slecht slapende vierjarige kinderen hebben een hoger risico om psychische problemen te ontwikkelen op zesjarige leeftijd dan vierjarigen die niet slecht slapen. Dat blijkt uit Noors onderzoek onder ouders van ongeveer 1.000 peuters, meldt Vakblad Vroeg.

De onderzoekers hielden diagnostische interviews met de ouders van de vierjarige kinderen die deelnamen aan de studie. Twee jaar later werden ouders van ongeveer 800 kinderen opnieuw geïnterviewd. Zij werden heel precies bevraagd, zodat duidelijk werd of symptomen van een slaapstoornis aanwezig waren.

De vierjarigen die een slaapstoornis hebben, hebben een verhoog risico op symptomen van angst, depressie, ADHD en gedragsstoornissen als zij zes jaar zijn. "Het is op zich normaal dat kinderen periodes hebben waarin ze slecht slapen, maar voor sommige kinderen zijn de problemen zo groot dat ze een slaapstoornis ontwikkelen”, zegt Silje Steinsbekk, één van de onderzoekers. “Uit ons onderzoek blijkt dat het belangrijk is om kinderen met slaapstoornissen vroegtijdig te herkennen, zodat er corrigerende maatregelen kunnen worden getroffen. Slecht of te kort slapen heeft veel invloed op het dagelijks leven van het kind, maar ook gevolgen op lange termijn." 

© Nationale Zorggids