Normal_rookverbod

Een rookvrije wetgeving zorgt aantoonbaar voor een vermindering van het aantal kinderen dat met luchtweginfecties in het ziekenhuis wordt opgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van kinderarts Jasper Been van het Maastricht UMC+.

Been deed onderzoek naar de gezondheid van Engelse kinderen. Om het effect van de rookvrije wetgeving in Nederland te bestuderen heeft hij van het Longfonds een subsidie gekregen van ongeveer twee ton. De komende drie jaar kan hij zijn onderzoek gaan doen in Nederland.

Kinderen zijn vooral in de eerste levensjaren bijzonder vatbaar zijn voor het oplopen van een luchtweginfectie. Vaak gaan de klachten vanzelf over, maar toch worden wereldwijd naar schatting zo'n 11,9 miljoen kinderen per jaar naar het ziekenhuis gebracht met een luchtweginfectie. Liefst 1,4 miljoen kinderen overlijden aan de gevolgen. Het grote gevaar ligt in het ongewild meeroken.

Been analyseerde in totaal meer dan anderhalf miljoen ziekenhuisopnames tussen 2001 en 2012. Na invoering van de rookvrije in Engeland in 2007 bleek het aantal kinderen dat opgenomen werd in het ziekenhuis met een zware luchtweginfectie direct met 3,5 procent te zijn afgenomen. In de jaren daarna daalde het telkens nog eens 0,5 procent per jaar. "Dat lijkt misschien weinig", zegt Been. "Maar in absolute aantallen voorkomt het rookvrije beleid dat jaarlijks zo'n 11.000 kinderen met een infectie in het ziekenhuis belanden. De wetgeving levert dus een direct aantoonbare gezondheidswinst op en daarnaast ook nog een verlaging van de zorgkosten."

© Nationale Zorggids