Normal_jeugdzorg_jongeren_jonge_mensen

Cliënten in de jeugdzorg waarderen de zorg die ze krijgen minder dan vorig jaar. Het is door de decentralisaties voor hen niet goed duidelijk waar ze aan toe zijn. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research, meldt Gemeente.nu. 

Het onderzoeksbureau doet op verschillende momenten metingen en onderzoekt de gevolgen van de decentralisaties. Om daar achter te komen, ondervroeg het 7000 mensen die direct betrokken zijn bij de veranderingen in de zorg. De Nederlanders die zorg ontvingen, waarderen dat dit jaar met een 7,3, vorig jaar was dat nog een 7,7. Vooral in de jeugdzorg is een daling te zien.

Als er sprake is van volwassenen en kinderen met fysieke problemen of als er sprake is van volwassenen en kinderen met gedrags- en/of psychologische problemen, dan krijgt de zelfredzaamheid een lager cijfer dan over het jaar 2014.

Uit het onderzoek bleek ook dat veel patiënten nog onbekend zijn met het sociaal wijkteam. Sinds de overheveling van zorgtaken naar de gemeenten moet het sociaal wijkteam juist een centrale rol gaan spelen. Veel mensen blijken de wijkteams echter niet te kennen. Slechts tien procent van de hulpbehoevenden heeft contact gehad met een wijkteam. Van de mensen die via de gemeente daadwerkelijk zorg hebben gekregen, heeft veertien procent contact gehad met een wijkteam. 

© Nationale Zorggids