Normal_adhd_school_kinderen

Het nieuwe onderzoeksproject MiND moet de biologische basis van ADHD en autisme ophelderen en krijgt daarvoor bijna vier miljoen euro van de Europese Unie. Met het project, gecoördineerd door het Radboudumc, worden de risicofactoren van beide aandoeningen in kaart gebracht. Dat meldt Vakblad Vroeg.

Het is de bedoeling dat er met behulp van het project betere individuele diagnoses zijn te stellen en betere behandelingen beschikbaar komen. In het project wordt samengewerkt met de industrie en krijgen vijftien internationale PhD studenten een opleiding.

Bij ADHD en autisme hebben genetische factoren een invloed, maar de meeste genetische en omgevingsfactoren zijn nog niet bekend. Om de kennis te vergroten over het ontstaan van ADHD en autisme, is het van belang dat kennis op alle niveaus wordt gecombineerd en geïntegreerd. Genetici, (neuro)biologen, artsen, en psychologen werken met elkaar samen om de ziekten niet alleen op moleculair, neurobiologisch en neurologisch vlak te onderzoeken, maar ook op het gebied van cognitie en gedrag. 

© Nationale Zorggids