Normal_kind_stoel_klas_jong3456

Een onderzoeker van het AMC heeft een medicijn ontwikkeld die werkt bij kinderen met neuroblastoom. Via het medicijn zou de tumor succesvol aangepakt kunnen worden en kunnen kinderen mogelijk genezen. Dat meldt RTL Nieuws.

Kinderen met neuroblastoom worden behandeld met chemotherapie, immunotherapie, stamceltransplantatie. Vervolgens verkleint of verdwijnt de tumor, maar na verloop van tijd keert de tumor weer terug. "En dan is het veel moeilijker te behandelen”, zegt onderzoeker Jan Molenaar van het AMC. “De tumor is agressiever en de kinderen zijn verzwakt van de eerdere behandeling. Dat is waar zij uiteindelijk aan overlijden."

Als de kinderen zijn uitbehandeld, is het niet goed om ze nog lastig te vallen met onderzoek. Althans, dat is de algemene opvatting. Molenaar vond toch 23 kinderen bij wie de tumor was teruggekeerd en van wie de ouders bereid waren mee te werken aan het onderzoek. "Voor beide tumoren, die voor en die na de behandeling, is het hele DNA in kaart gebracht", zegt Molenaar. Er komen veel DNA-afwijkingen voor in tumoren, één daarvan viel op tijdens het onderzoek. "In tweederde van de tumoren die na behandeling terugkomen, kwam deze afwijking voor."

Het gaat om het MEK-gen. Voor volwassen bestaat er een MEK-remmer en Molenaar testte dat medicijn op de terugkerende tumoren van de kinderen. Het medicijn bleek de tumor succesvol aan te pakken. "Het gaat hier wel om tests in een lab. We willen binnen een jaar een trial te starten waarbij we deze resultaten testen. Dat zal gebeuren op kinderen die uitbehandeld zijn."

Helaas is er geen hoop meer voor de kinderen die nu deze vorm van kanker hebben. Molenaar vindt dat hard klinken, maar vindt ook dat het medicijn eerst goed getest moet worden. Daar komt bij: één medicijn kan kanker niet verhelpen. Het middel moet gebruikt worden in combinatie met andere middelen.

© Nationale Zorggids