Normal_budget_geld_bezuinigingen35

Gemeenten krijgen geen hulp van de overheid als zij een tekort hebben op hun jeugdzorgbudget. Ook al komen de kosten hoger uit dan begroot door een toename van de 'zorgconsumptie', dan moeten gemeenten zelf bijspringen. Dat zegt staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, nadat de SP Kamervragen had gesteld, meldt Binnenlands Bestuur. 

Momenteel is nog niet duidelijk hoeveel mensen gebruik maken van jeugdhulp. Dit komt omdat veel zorgaanbieders hun declaraties nog niet naar de gemeenten hebben gestuurd. De cijfers zullen echter deze maand gepubliceerd worden op onder andere Statline. De gemeente Leeuwarden nam zelf al initiatief en maakte een rondje langs de zorgaanbieders en kwam tot de conclusie dat zij waarschijnlijk drie tot vijf miljoen tekort gaan komen op een budget van dertig miljoen euro. De gemeente Leeuwarden laat weten dat “eventuele tekorten geen consequenties hebben voor de zorg voor de kinderen en gezinnen in de Friese gemeenten”.

Van Rijn komt de gemeenten niet tegemoet als zij een tekort hebben. “Van gemeenten wordt verwacht dat zij afspraken maken met de aanbieders van zorg om de jeugdhulpplicht in te vullen, ook als er sprake is van een vraagontwikkeling die groter is dan verwacht, en de daaruit voortvloeiende budgettaire consequenties. Het is de gemeenteraad die daarop moet toezien.” 

© Nationale Zorggids