Normal_brandwond_blaas_vocht_zweertje

Kinderen die vanwege ernstige brandwonden hun verband om de wond moeten verwisselen, ondervinden vaak hevige pijn. Maar die pijn is mogelijk verleden tijd door een speciaal bad in een verbandkamer. Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft het bad als eerste in bezit. Dat meldt RTL Nieuws.

De kinderen met het verband om de brandwonden heen gaan in het bad zitten die precies op de juiste temperatuur is ingesteld. Het water zorgt er vervolgens voor dat het verband los van de huid wordt geweekt. Het bad is een grote verbetering, vindt brandwondenarts Sonja Scholten van het Martini Ziekenhuis. “Je kunt de wonden veel beter schoon krijgen en het verband rustig los weken. Daar komt bij dat de wonden veel beter genezen als de wond schoon is”, zegt zij.

De behandelkamer zorgt voor de kinderen ook voor de nodige afleiding. Er is bijvoorbeeld een tv en er is altijd een pedagogisch medewerker aanwezig, die voor elke behandeling die behandelkamer kan aanpassen. Ook ziekenhuizen in Rotterdam en Beverwijk, waar net als in Groningen brandwondencentra zijn gevestigd, krijgen binnenkort een vergelijkbare kamer.

© Nationale Zorggids