Normal_politieagenten

De Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, en de Kinderombudsman, Marc Dullaert, pleiten voor duidelijkheid over de rol van de politie wanneer een omgangsregeling na een echtscheiding niet wordt nagekomen. De ombudsmannen zien vooral een rol voor de politie weggelegd als de veiligheid van kinderen en/of andere betrokkenen in het geding is. De ombudsmannen publiceren vandaag het rapport: 'Veiligheid voorop!', zo meldt de Nationale ombudsman. 

Circa 55.000 minderjarige kinderen hebben jaarlijks te maken met een (echt)scheiding van hun ouders. Ouders regelen bij een (echt)scheiding de omgang tussen ouder en kind in een omgangsregeling. Wordt een omgangsregeling door een van de ouders niet nageleefd, dan schakelt de andere ouder nogal eens de politie in. In een uiterst geval kan de rechter bepalen dat een kind met behulp van de politie, met de zg. 'sterke arm', bij een ouder weggehaald mag worden. 

De ombudsmannen zien vooral een rol voor de politie weggelegd als de veiligheid van kinderen en/of andere betrokkenen in het geding is. Het belang van het kind staat dan centraal. Zo nodig kan het optreden dan zover gaan dat de politie een kind overbrengt naar een veilige plek. Kinderombudsman Marc Dullaert: "Als de veiligheid niet in het geding is, is er slechts een beperkte rol voor de politie. Toch optreden kan traumatiserend zijn voor kinderen en kan bijdragen aan verdere escalatie tussen ouders." 
 
De ombudsmannen adviseren de politie daarnaast aan om samen te werken met andere instanties in de keten, zoals jeugdzorg en het Openbaar Ministerie. De nationale politie heeft in reactie op het onderzoek aangegeven zich te herkennen in de bevindingen. 
 
© Nationale Zorggids