Normal_gehandicapten_sport_rolstoel534

Ook in 2016 is het overgangsrecht voor indiceerbaren van de Wet langdurige zorg (Wlz) van kracht. Het ministerie van VWS heeft besloten het overgangsrecht met een jaar te verlengen, tot 31 december 2016. Er is ook een speciale regeling voor schoolgaande kinderen met een Wlz-indicatie. Dit meldt de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. 

Het besluit houdt in dat cliënten van de Wet langdurige zorg in 2016 dezelfde indicatie als in 2015 houden. Het centrum indicatiestelling zorg (CIZ) voert daarnaast wel nog steeds herindicaties uit, maar deze zullen pas per 1 januari 2017 van kracht worden. Het CIZ heeft al aangekondigd, aldus de VGN, dat zij een brief naar alle cliënten zal sturen. Cliënten maken gebruik van het overgangsrecht als het CIZ de indicatie in AWBZ-functies en klassen heeft verlengd tot 31 december 2015 of als het zorgkantoor de zorg of pgb levert op basis van het Wlz-overgangsrechts. 
 
Onder de Wlz-indiceerbaren valt ook een groep schoolgaande kinderen. Deze kinderen hebben een aparte positie, aldus VGN. De komende maanden gaat het CIZ namelijk voorrang verlenen aan het toevoegen van een budget voor zorg op school aan de huidige indicaties van ernstig meervoudig gehandicapte leerlingen. De schatting is dat ongeveer 2300 kinderen in aanmerking komen voor een hogere indicatie voor zorg op school. In eerste instantie zal de nieuwe indicatie die deze kinderen krijgen geldig zijn tot 1 januari 2017. Als uit de herindicatie blijkt dat zij voldoen aan de toegangscriteria voor de Wet langdurige zorg, krijgen ze vervolgens een Wlz-indicatie. 
 
© Nationale Zorggids