Logo_logo_download

De Monitor Transitie Jeugd (MTJ) spreekt harde taal over de toegang tot en verwijzing binnen de jeugdzorg. Uit de kwartaalrapportage blijkt dat eerder geconstateerde problemen nog altijd spelen en dat zij de oorzaak zijn van steeds schrijnender problemen. Er zijn gezinnen die maanden zonder zorg zitten. Dit meldt Binnenlands Bestuur. 

In de eerste rapportage van de Monitor Transitie Jeugd wordt geconstateerd dat ouders veel klaagden over ontbrekende informatie. Daarnaast werd duidelijk dat er problemen waren rond de toegang tot jeugdhulp en er kwamen veel meldingen binnen over de veranderingen in de jeugdhulp. Deze problemen zijn in het tweede kwartaal niet opgelost, aldus de monitor.
 
35 procent van de klachten ging over problemen rond de informatie en de toegang. 20 procent van de meldingen ging over onvrede over de veranderingen in de jeugdhulp. Volgens de monitor weten mensen niet waar ze terecht moeten. Wanneer ze wel de juiste plaats hebben gevonden voor hun hulpvraag worden ze echter onvoldoende geïnformeerd over het vervolg. De monitor luidt nu de noodklok; steeds vaker komen er meldingen binnen van schrijnende gevallen. “Uit de verhalen lezen we juist dat ouders iedere keer tegen nieuwe obstakels aanlopen die door de gemeente of wijkteam  worden opgeworpen. Ouders zitten met de handen in het haar.”
 
© Nationale Zorggids