Normal_geld_briefgeld

De pogingen om via het overschot op het provinciale jeugdzorgbudget gemeenten uit de brand te helpen die in nood zitten, zijn grotendeels mislukt. De Groenlinks-fracties in onder andere Zuid-Holland en Noord-Brabant kregen geen meerderheid voor hun plannen. De provincies Flevoland en Utrecht hebben hun overschot op het provinciale jeugdzorgbudget wel apart gezet. Dat meldt Binnenlands Bestuur. 

Het plan van GroenLinks is om een eventueel overschot tot en met 2016 te reserveren voor jeugdzorg. “Het is voorbarig om middelen te laten vrijvallen omdat de transitiefase nog niet is afgerond”, zegt een bezorgde fractievoorzitter Huri Sahin in Zuid-Holland. “Zeker als ik zie dat veel gemeenten dit jaar vrezen niet met hun budget uit te komen en het rijk niet bereid is eventuele tekorten aan te vullen, vind ik dat de provincie hier iets aan moet doen. Niet in de laatste plaats omdat de provincie en rol heeft als toezichthouder op de gemeentefinanciën.” Haar motie redde het echter niet en partijgenoot Partricia Brunklaus overkwam in Utrecht hetzelfde.

Provincies die het overschot niet reserveren, hebben andere plannen met het geld. Zo geven Groningen en Limburg dat het geld terug gaat naar het rijk. Flevoland heeft wel een overschot veilig gesteld. Het gaat om een overschot van 2,5 miljoen euro. Een motie van de PvdA om het overschot te reserveren voor jeugdzorg werd met een meerderheid in de Provinciale Staten aangenomen. 

© Nationale Zorggids