Normal_inhaler_astma_lucht

Via een eenvoudige ademtest is het mogelijk om twee weken van tevoren een astma-aanval bij kinderen te voorspellen. Met de ademtest kan de patiënt op tijd zijn medicatie aanpassen om verergering van de klachten te voorkomen. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Dillys van Viel van het Maastricht UMC+, meldt dit ziekenhuis. 

Wanneer een astma-aanval wordt ervaren, moet de patiënt direct medicatie nemen. "Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen", zegt Van Vliet. "Als je als patiënt namelijk tijdig weet dat de symptomen gaan verergeren dan kun je de zorg daarop aanpassen. Dat vergroot de kwaliteit van leven en zou kunnen voorkomen dat de patiënt moet worden opgenomen in het ziekenhuis."

Voor zijn promotieonderzoek volgde Van Vliet een jaar lang bijna honderd kinderen met astma. De onderzoeker verzamelde de lucht die zij uitademden, waarin vluchtige organische stoffen zitten. Zeven van die stoffen kunnen een aanval voorspellen. Als deze stoffen worden gemeten, dan krijgt de patiënt waarschijnlijk binnen veertien dagen een aanval. In 82 procent van de gevallen bleek dit te kloppen. "Toekomstig onderzoek zal moeten uitwijzen of je met een vroegtijdige behandeling de aanval in zijn geheel kunt voorkomen", aldus Van Vliet.

Astma is een chronische luchtwegaandoening en komt veel voor bij kinderen. 

© Nationale Zorggids