Normal_kind_blij4534

De gemeente Nijmegen heeft een amendement aangenomen waarin staat dat er geen ouderbijdrage voor Jeugd GGZ geïnd zal worden in de gemeente als staatssecretaris Martin van Rijn besluit, eind augustus, dat gemeenten zelf mogen beslissen of zij een ouderlijke bijdrage voor geestelijke gezondheidszorg voor minderjarigen vragen of niet. Dit meldt Binnenlands Bestuur. 

Tussen eind augustus en begin september zal staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) besluiten of de eigen bijdrage die ouders moeten betalen wanneer hun kind hulp krijgt vanuit de GGZ zal blijven bestaan. Sinds dit jaar moeten ouders de bijdrage betalen, maar alleen bij Jeugd GGZ. Wanneer een kind een lichamelijk probleem heeft geldt de bijdrage niet. Van Rijn stelde daarom een onderzoek in. Op basis hiervan wordt besloten of de eigen bijdrage voor de Jeugd GGZ blijft gelden of niet. Meer dan 100 gemeenten, waaronder de gemeente Nijmegen, hebben in afwachting van het onderzoek tijdelijk de ouderbijdrage stop gezet.
 
De gemeente Nijmegen heeft, vooruitlopend op de uitspraak van Van Rijn, besloten dat als de keuze aan de gemeenten gelaten wordt, er geen eigen bijdrage meer gevraagd zal worden van de ouders. Momenteel moeten alleen de ouders met kinderen in de 24-uurszorg de bijdrage nog betalen, maar dat zou dan komen te vervallen. Dit zou inhouden dat de gemeente maximaal 350 duizend euro misloopt aan ouderlijke bijdragen. “Het gaat om het gelijkheidsprincipe," vindt PvdA-raadslid Ammar Selman. "Ouders met kinderen met een lichamelijke aandoening hoeven niet te betalen, met een psychische aandoening wel. Dat uitgangspunt is niet goed.”
 
© Nationale Zorggids