Logo_logo_actiz

Om te voorkomen dat administratieve lasten te hoog worden, moeten zorgaanbieders, gemeenten en zorgregio’s afspraken maken over het gebruik van landelijke verantwoording en controle. Dit vindt brancheorganisatie Actiz, zo meldt Binnenlands Bestuur. 

Momenteel ontwikkelen veel gemeenten en zorgregio’s een eigen systeem en protocollen waarmee de verantwoording voor zorg gecontroleerd kan worden door accountants. Hierdoor ontstaan er veel verschillende systemen en protocollen, die ook nog eens wisselend van kwaliteit zijn, aldus ActiZ. Zorgaanbieders worden daarnaast geconfronteerd met veel verschillende systemen en protocollen en dit leidt ertoe dat zij te maken krijgen met stijgende administratieve lasten. De zorgaanbieders gaan namelijk vaak uit van één controleverklaring per gemeente, stelt de brancheorganisatie.
 
Om te voorkomen dat de administratieve lasten te hoog worden, roepen zorgaanbieders gemeenten op om afspraken te maken over het gebruik van landelijke verantwoording en controle. De aanbieders vragen de gemeenten om hun eigen trajecten stop te zetten. 
 
Op het gebied van de verantwoording omtrent de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is er al een project gestart die voor een landelijk systeem moet zorgen. Project iZa heeft tot doel een landelijke financiële verantwoording op te stellen voor de Wmo. ActiZ wil dat dit ook op het gebied van andere zorgtaken gebeurt. 
 
© Nationale Zorggids