Logo_ner-logo-top
Om de lange termijn effecten van eetstoornissen te onderzoeken hebben Centrum Eetstoornissen Ursula (onderdeel van GGZ Rivierduinen), de Vrije Universiteit en de Vereniging rond Eetstoornissen WEET het Nederlandse Eetstoornissen Register (NER) opgericht. Het NER is afgeleid van het succesvolle Nederlands Autisme Register. Dit meldt GGZ Nieuws. 
Behandelaren van mensen met een eetstoornis weten veel over hun patiëntengroep wanneer deze in behandeling zijn. Na de behandeling verliezen de zorgprofessionals de patiënten echter vaak uit het oog. Het NER moet inzicht gaan geven de lange termijn effecten van een eetstoornis. “Met dit register willen we een grote groep mensen (vanaf 12 jaar) die nu of in het verleden eetstoornissen of eetproblemen hebben ervaren voor langere tijd gaan volgen via online vragenlijsten,” vertelt onderzoeker Op ’t Landt – Slof. “We volgen de deelnemers in de tijd, wat betekent dat ze ongeveer één keer per jaar een vragenlijst ontvangen. Deze vragenlijst bevat onder andere vragen over persoonlijke achtergrond, eetproblematiek, diagnostiek, eventuele bijkomende problemen, depressieve stemming, behandeling, onderwijs, werk, wonen en vrije tijd.” 
 
Het onderzoek richt zich ook op een groep mensen die wel kampen met eetproblematiek, maar die geen behandeling krijgen. Het NER roept deze mensen, samen met mensen die wel behandeld worden, om deel te nemen aan het onderzoek. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig. Gegevens worden anoniem verwerkt. “Met de resultaten van dit onderzoek hopen wij de behandeling te verbeteren en meer inzicht te krijgen in het ontstaan en voortbestaan van eetstoornissen en -problemen en de invloed ervan op het leven.” aldus Op ’t Landt – Slof.
 
Het NER is afgeleid van het Nederlands Autisme Register. Via dit register wordt sinds 2013 onderzoek gedaan naar de lange termijn effecten van deze aandoening. 
 
© Nationale Zorggids