Logo_zn_zorgverzekeraars_nederland_logo
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft een nieuw toetsingskader voor langdurige zorg thuis gepubliceerd. Het toetsingskader is van toepassing op zorg voor mensen met een indicatie voor een Wet langdurige zorg (Wlz)-zorgprofiel die thuis wonen. Dit meldt Zorgverzekeraars Nederland. 
In de Wet langdurige zorg staat beschreven dat zorg thuis doelmatig en verantwoord moet zijn. Tevens is in de wet opgenomen dat de zorgvraag ook binnen de Wlz thuis verzilverd kan worden. Mensen met een Wet langdurige zorg-indicatie kunnen ook opgenomen worden in verpleeg- of verzorgingshuizen. Zorgkantoren hebben de taak gekregen om te beoordelen of de Wlz-zorg thuis doelmatig en verantwoord is. Het toetsingskader helpt hierbij en biedt uniformiteit in de beoordeling. 
 
Het toetsingskader moet vanaf nu gebruikt worden door de zorgkantoren voor de beoordeling van het Modulair pakket thuis (Mpt). Ook als het Mpt in combinatie met een persoonsgebonden budget of een Volledig pakket thuis (Vpt) gecombineerd wordt, is het toetsingskader van toepassing. Hetzelfde is het geval als de Wlz-zorg thuis geheel vanuit een pgb betaald wordt. 
 
Zorgverzekeraars Nederland, het ministerie van VWS en zorgkantoren hebben het toetsingskader samen ontwikkeld. Tevens is het kader ter consultatie voorgelegd bij de betrokken brancheorganisaties en veldpartijen. Er is afgesproken dat het toetsingskader als groeidocument wordt beschouwd, omdat er nog geen praktijkervaring mee op is gedaan. In 2015 wordt het toetsingskader alleen van toepassing op patiënten die nieuw in de Wlz instromen. Daarnaast geldt hij ook voor wijzigingen in de zorgvraag thuis voor al bestaande cliënten. 
 
Klik hier om het toetsingskader te bekijken. 
 
© Nationale Zorggids